Riesling Sekt Brut

Cette production limitée est réalisée avec la « méthode champenoise » connue en Allemagne comme étant « Traditionelle Flaschengärung » (« méthode traditionnelle »).

Les raisins ont été récoltés dans le vignoble de Herrenberg et des grappes entières ont été pressées à basse pression pendant environ 3 heures. Le vin a été fermenté dans de vieux fûts jusqu’à Noël et laissé sur lies jusqu’en avril suivant. Après soutirage et filtration, la seconde fermentation a lieu en bouteille avec remuages puis dégorgement à la main. Le dosage a été fait avec l’exceptionnel Herrenberg Auslese.

 

FICHE TECHNIQUE
Cépage: 100% Riesling
Vignoble: Maximin Grünhäuser Herrenberg
Type de sols: Ardoise dévonienne rouge
Gestion du vignoble: Pratiques organiques, sans certification
Rendement moyen: 40 hl/ha
Millésime 2016
Vendanges: Sélection manuelle
Date des vendanges: Octobre 2016
Mesure de sucrosité: 78 Oechsle (18.9 Brix)
Vinification: Fermentation naturelle avec des levures indigènes
Alcool: 12.5%
Acidité totale: 5.9 g/l
Dosage (Sucre résiduel): 9.3 g/l
Production totale: 500 caisses

 

Reviews

2016 Vintage

[90] Fine Wine Review (Claude Kolm)
This is as fine a Riesling Sekt as I can recall ever having. The wine is crisp and dry with a medium-full body, good depth and expression to its Riesling fruit, but also the acidity to give the impression of noble austerity. February 2020

2015 Vintage

[94] Stuart Pigott (JamesSuckling.com)
The elegance of a good Champagne, but combined with German riesling’s aromatics. Very fresh and herbal aromas with apples and pears, all pour from the glass. There is a hint of toast from lees contact in the background. Drink 2019 and 2020.
June 2018

[93] Wine Enthusiast — Editors’ Choice
Juicy lemon and grapefruit are offset by hints of biscuit and brioche in this traditional-method Riesling sekt. It’s an invigorating sip marked by vibrant lemon-lime acidity and fine persistent bubbles. A dosage of auslese Riesling lends a lingering vein of honey on the finish.
April 2019

2014 Vintage

[93] Wine Enthusiast — Editors’ Choice
“Enticing whiffs of brioche, biscuit, lemon and lime introduce this lovely brut-style sparkling. It’s bracingly fresh yet bursting with juicy tangerine and yellow peach flavors. Filigreed in structure and with pinpoint, persistent petillance, it’s a convincing argument for Champagne lovers to drink more sekt, especially considering its price.” February 2018