Kimera
100 % Garnacha
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Ce projet de Luis Moya Tortosa, en collaboration avec Gonzalo Celayeta, a vu le jour en 2014. Le vignoble situé à San Martín de Unx (Navarra) est également cultivé selon des normes strictes d’agriculture biologique. Luis supervise la gestion des parcelles dont il est maintenant propriétaire.
Il s’agit ici d’une cuvée de grenache unique. Premièrement, les vieilles vignes grenache (35-60 ans) cultivées en gobelet sur des sols argilocalcaires pauvres à 600m d’altitude ont un rendement très faible (20 hl / ha) et produisent un fruit dont les arômes sont complexes et intenses. Deuxièmement, en plus de la vinification artisanale comme la cuvée Masusta, l’élaboration dans une vielle tinaja (amphore) de terre cuite de 4 500 litres pendant 10 mois sur lies permet une expression très pure de la grenache. Le résultat est assez spectaculaire car le volume important de la tinaja fait en sorte que le ratio entre surface de contact et le volume est très faible, permettant de garder un maximum de notes fruitées et de réduire l’oxydation. De plus, la vieille tinaja est plutôt inerte compte tenu des dépôts importants de bitartrate de potassium sur les parois, un sel retrouvé naturellement dans le vin. Pendant son séjour dans la tinaja, le vin subit une conversion malolactique lente. Environ 4 000 bouteilles de produites pour le premier millésime en 2015. La plus grande superficie de culture permet actuellement de produire 6,000 bouteilles. Vin nature, filtration légère. |
Critiques
Millésime 2020
- The still red 2020 Kimera Garnatxa comes from two vineyards in San Martín de Unx, one trellised and the other one head-pruned, both on terraces with clay, limestone and sand soils, recovering the ancestral tradition to mature them in large (4,500-liter) old tinajas from La Mancha (amphora) where the wine spent 10 months with the lees. It has a very expressive nose and is ripe without excess at 14.58% alcohol, with a low pH denoting freshness, quite fresh for a 2020. It’s juicy and fruit-driven, with a peppery twist, notes of aromatic herbs, Mediterranean herbs, thyme, rosemary, perfumed and showy. Raw San Martín Garnacha.
6,000 bottles produced. It was bottled in November 2022.
90 pts — Luis Gutiérrez, The Wine Advocate (Apr. 13, 2023)
Millésime 2019
- I tasted two vintages of the still red, the youngest of which was the 2019 Kimera Garnatxa, which matured in two amphorae for 10 months and feels more fruit-driven than the 2018 I tasted next to it. It was produced with grapes from two vineyards, using two old tinajas from La Mancha to try to keep the freshness and the primary character. It’s ripe at 14.5% alcohol and has good freshness, berry and herb aromas and flavors and a soft texture and fine tannins with a faint earthy touch. 6,000 bottles produced. It was bottled in July 2021.
89 pts — Luis Gutiérrez, The Wine Advocate (Apr. 2022)
Millésime 2017
- Part of the project together with winemaker Gonzalo Celayeta that also produced some ancestral sparkling wines, the 2017 Kimera is pure Garnacha from two vineyards in the village of San Martín de Unx. It fermented with indigenous yeasts in stainless steel and matured with the lees in an ancient earthenware 4,500-liter tinaja (amphora) for 10 months. 2017 was a ripe year, and the profile of the wine is more Mediterranean, revealing aromas of thyme and rosemary intermixed with the berry and flora notes of the variety. The palate is medium to full-bodied, with fine, chalky tannins and a long. tasty finish. 6,000 bottles produced. It was bottled In April 2019.
90 pts — Luis Gutiérrez, The Wine Advocate #248 (Apr. 2020)