« Maximin » Riesling

La cuvée « Maximin », le riesling d’entrée de gamme de Maximin Grünhaus, est un projet récent initié par Maximin von Schubert en 2015. Les raisins proviennent d’un producteur local (Mosel) réputé, puis vinifié et embouteillé chez Maximin Grünhaus.

L’objectif était de faire un vin rafraîchissant, facile à boire, mais loin d’un produit générique. Dans un style « off-dry » comme les feinherb, le résultat est très intéressant.

 

FICHE TECHNIQUE:
Millésime: 2016
Cépage: 100% Riesling
Région: Mosel
Alcool: 11%
Acidité totale: 7.9g/l
Sucre résiduel: 18g/l
Vinification: Fermentation à froid en cuve de stainless.

Reviews:

Millésime 2018

Bright chamomile, loquat, yellow apples and honeydew melon. Off-dry and fruity on the medium-bodied palate with some carefully balanced acidity and pretty length. Drink now.
90/100 – JamesSuckling.com (September 2019)

Green-grassy, this is brisk and fresh, with zesty lime flavors riding on savory mineral tones—and it’s well priced for everyday drinking.
Best Buy.
88/100 – Wine & Spirits (February 2020)

Millésime 2016

The 2016 Riesling Maximin (AP #1) assembles grapes from Maximin Grünhaus, the Ruwer and the Mosel. This is a lush, piquant and crystalline Riesling that is uncomplicated but pleasurable to drink. The acidity is remarkably racy, but the fruit is so lush and aromatic that the acidity gives nothing but vitality and structure.
87/100 – The Wine Advocate, April 2018, Issue 236