Shanela
Le projet de David Sampedro en Galice.
Vignoble : Vignes plantées dans le Val do Salnés, au cœur de l’appellation Rías Baixas. La vue sur l’océan Atlantique depuis le vignoble donne son nom à ce vin (xanela signifie fenêtre en galicien).
Les vignes se trouvent à environ cinq kilomètres de la mer, sur une colline, surplombant la Ría de Arousa. Elles subissent une influence maritime évidente, en plus de croître sur des sols sableux et granitiques.
Appellation : D.O. Rías Baixas
Cépage : 100% albariño
Récolte et production : Fermenté à froid pendant à partir de grappes entières pressées. Levures indigènes et apport minimal en soufre. Conservé sur lies pendant environ 12 mois, soutiré, puis conservé en cuves d’inox pendant une autre année. 5 000 bouteilles produites.
Critiques:
(Millésime 2012) The second wine from David Sanpedro in Rías Baixas is also an Albariño sourced form the same vineyard. In this case the 2012 Costa do Santa Mariña finished fermenting in oak barrels with the same indigenous yeasts used for Viura in Rioja. The wine aged in contact with the lees for 14 months, then was racked and put back in the barrels until it was bottled in September 2014. The barrels are old – six or seven years – and provide some spicy notes intermixed with yellow fruit aromas. The palate is medium-bodied, sinuous and nice with a mineral, granite and almost salty finish. The vines are some four or five kilometers away from the sea in a top hill, overseeing the Ría de Arousa, They get a clear marine influence that in combination with the sandy, granite soils provide a very tasty, umami-driven palate. 3,000 bottles were filled.
This is another project from David Sanpedro Gil form La Rioja to produce wines in Galicia, Albariños from Rías Baixas from the Salnés Valley. He uses the fruit from a selected plot within a large vineyard (16 hectares) in Salnés. Aromatic wines with a saline accent. Drink 2015 -2018
91 pts — Luis Gutiérrez, The Wine Advocate #216 (Jan. 2015)