Bodegas Bhilar | David Sampedro Gil:
Plusieurs d’entre vous ont déjà sauté sur l’occasion de commander les vins de David Sampedro de Bodegas Bhilar. David est une étoile montante en Espagne, principalement dans le Rioja, et ses vins ont reçu des éloges de la part de la presse spécialisée.
En plus des produits toujours en inventaire (certains sont déjà épuisés), nous allons recevoir quelques caisses de PhincaLali et Phincas. La cuvée PhincaLali est faite de Tempranillo provenant d’une parcelle exceptionnelle datant de 1915. C’est un vin tout à fait spectaculaire… et disponible en quantité minuscule.
Voici quelques critiques publiées récemment par Tim Atkin et Thomas Matthews au sujet des vins de David Sampedro, dont les cuvées Terca et Phinca Abejera. D’autres critiques figurent sur notre site web:
Terca comes from a parcel called El Revilla in El Villar, planted in 1954 and made from Viura with 10% Malvasia. Spicy and sensitively oaked, it’s tighter and more focused that the winery’s Thousand Mils with pithy, focused acidity and refreshing palate length. 2017-22.
Selected as one of the top white wines of the year.
95 pts — Rioja Report 2017 (TA)
(Terca) This distinctive white is rich and muscular, with light tannins and orange peel acidity supporting dried pear, blanched almond, tarragon and tea flavors. A powerful version of the traditional style. Drink now through 2022. 90 cases made.
93 pts — Wine Spectator, May 2017 (TH)
(Phinca Abejera) David Sampedro’s top red is a stylish blend of Tempranillo with 40% Graciano and 10% each of Viura and Garnacha, planted in 1932. Made with 100% stems and aged in old wood, it’s typical of the bodega’s style: spicy, fruit-driven and reflecting its terroir. The tannins are beautifully articulated here. Drink 2018-23.
94 pts —Rioja Report 2017 (TA)
Phinca Abejera is selected as one of Spain’s Top 100 Wines of 2016, ranking at #51.
94 pts — James Suckling, Dec. 2016.
C’est le temps de passer vos commandes, les inventaires baissent rapidement.